Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar |


 
Lugnås församling
www.kyrktorget.se/lugnasforsamlingBredsäters kyrka


Lugnås församling ligger cirka en mil söder om Mariestad mellan Vänern och Lugnåsberget. Antalet kyrktillhöriga är cirka 1.525. I församlingen finns tre kyrkor, som är öppna för stillhet och andakt alla dagar under sommarhalvåret.


BJÖRSÄTERS KYRKA. Förmodligen fanns det en kyrka i Björsäter redan på 1000-talet. Sin nuvarande utformning fick kyrkan vid en genomgripande ombyggnad 1754.Kyrkan har ett mäktigt och unikt barocktorn. Invändigt  får kyrkan sin prägel av de vita, låga och breda valven. 1921 eldhärjades kyrkan  genom ett åsknedslag men återuppbyggdes och återfick sitt utseende från 1754. 2005 genomgick kyrkan en restaurering. De vackra valven är nu upplysta av rosenkransar. Kyrkan återöppnades av biskop Erik Aurelius den 3 april 2005.


LUGNÅS KYRKA. Kyrkan är ursprungligen från 1100-talet men fick sitt nuvarande utseende vid ombyggnaden 1776. Bland kyrkans inventarier kan nämnas det unika golvuret förfärdigat av soldaten Petter Boo. Den har en skiva som låter raden av apostlar tåga ut vid tolvslaget.  Kyrkan har ett mycket vackert läge på Lugnåsberget; på kyrkbacken har man en vacker utsikt  och man kan vid klart väder se ända till Dalsland på andra sidan Vänern.


BREDSÄTERS KYRKA. Bredsäters kyrka byggdes 1666 och är en spånklädd träkyrka. På samma plats låg tidigare en stavkyrka. Ännu i slutet på 1800-talet hade nuvarande kyrka status av offerkyrka. Kyrkan vittnar både utvändigt och invändigt om god allmogekultur. Kyrkan har en fristående klockstapel. En av kyrkklockorna är från medeltiden.

Välkommen till Lugnås församling!


 
Foto: Åke JohanssonAndaktsboken Händelsevis
av Lena & Otto Rimås

Kontaktinformation

Lugnås församling
Svenska kyrkan

Postadress
Pastorsexpeditionen
542 73 Mariestad

Besöksadress
Pastoratsgården, Björsäter
Visa på karta

Mobil
0501 35181

Epost
lugnas-ullervads.pastoratsvenskakyrkan.se

Webb
https://www.svenskakyrkan.se/l...