Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar |


 
S:t Petri katolska församling
www.kyrktorget.se/katolskakyrkan.trollhattan

 Kära bröder och systar,


Vad önskar ni inför sommaren? Troligen lagom med sol och regn i rätt tid, ett legitimt önskan som tyvärr uppfylls i tid och otid. Delar of Afrika lider under en katastrofal torka medan floder och regnoväder sveper allt i sin väg i andra delar av världen.                             Inför klimatförändringar beklagar påven Franciskus i sin encyklika Laudato si’ en ”självbelåtenhet och en upprymd hänsynslöshet” hos vissa kulturer.  


Några försöker ta ansvar medan andra är oberörda av de alarmerande tecken och lever i nuet utan omsorg om vare sig planeten eller de kommande generationerna.  Påven fortsätter: ”Det mänskliga livet är förankrat i  relationerna med Gud, vår nästa och jorden.  Alla tre har brutits inom och utom oss.  Det är syndens brott.”  Den som inte längre bryr sig om Gud är likgiltig framör sin nästas nöd och vill bara leva bekvämt av vad jorden ger.  Det är lätt att dela människorna i ”de goda”(vi) och ”de onda” (de andra).


Gud tänker annorlunda. Jesus bekräftar att vår himmelske fader ”låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.” (Matt 5: 45)  Man kan dra två slutsatser av detta.  För det första ger Gud alla människor samma premisser; man kan ”bruka och vårda” jorden (1Mos 2: 15) eller exploatera och förstöra den, vilket det teknokratiska tänkandet gladeligen har gjort.


Själviskhet och brist på ansvar leder tyvärr ofta till att oskyldiga andra betalar priset för de förstas girighet.  För det andra kan vi inte anklaga Gud för att vara berörd av våra problem.  Det står ju att ”Gud såg att allt han hade gjort var mycket gott”( 1Mos.1:31); Gud låter oss bestämma och uppfostra oss själva; följer vi inte hans lag kan vi inte förvänta oss att det ska gå smidigt.  Vi är inte ett dugg bättre än judarna: ett hårdnackat folk som inte gärna vill omvända sig och föredrar den lätta vägen till bekvämlighet.  Men vem är de goda och vem är de onda då???


Bara Gud är genomgod. Ingen av oss gör alltid hans vilja.  Ingen av oss kan helt och hållet leva för Gud och vår nästa.Våra brister gör oss onda medan vår kapacitet genom nåd att älska vår nästa för Kristi Jesu skull gör oss goda. Vi befinner oss således i en gråzon och pendlar mellan mörkare och ljusare toner - precis som terrorister som utför onda gärningar.  Man vill gärna döma dem som onda och glömmer att skilja mellan person och don. Hata synden men älska syndaren.  Herren låter sin sol värma dem precis som oss och regnet släcka deras och vår törst. Vi är alla Guds älskade barn. Men är han vår älskade Fader?


”Lovad vare du, min Herre, särskilt för broder Sol och för syster Vatten, mäkta nyttig, ödmjuk, kostbar och kysk.”  (St Franciskus). Trevlig och välsignad sommar och semester önskar jag er.


                  f Samuel


 


 


              


                              


 
Foto: Stefan Lindberg

Kontaktinformation

S:t Petri katolska församling
Katolska kyrkan i Sverige

Postadress
Box 367
461 27 Trollhättan

Besöksadress
S:t Petri kyrka
Kungsgatan 44, Trollhättan
Visa på karta

Övrig kontaktinformation

Besök oss också på:
S:t Hallvards kapell
N. Drottninggatan 28, Uddevalla

S:t Nicolai kapell
Hjeltegatan 27, Åmål

Telefon
Expeditionen: 0520-420 761
Kyrkoherde: Samuel Wambugu, 073-788 5047
Subsidiar: Thomas Andersson, 073-065 3549
Diakon: Magnus Holmberg, 073-989 9948

Fax
0520-42 07 61

Epost
trollhattankatolskakyrkan.se

Webb
Katolska kyrkan i Sverige


Kalender


November 2017

 
19
Söndag
11.00 Trollhättan, högmässa, undervisning

 
 
16.00 Trollhättan, mässa på polska

 
 
16.00 Uddevalla, mässa

 
22
Onsdag
Påminn mig 11.00 Uddevalla, mässa

 
 
Påminn mig 17.30 Trollhättan, rosnekransandakt, mässa (18)

 
23
Torsdag
Påminn mig 17.00 Trollhättan, tillbedjan, mässa (18)

 

Visa hela kalendern