Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar |


 
S:t Petri katolska församling
www.kyrktorget.se/katolskakyrkan.trollhattan

Askonsdagens liturgi bjuder på en läsnig ur profeten Joel:  ”Nu, säger Herren, skall ni vända er till mig med uppriktigt hjärta, under fasta, gråt och klagan.” Och vidare: ”Herrens tjänare skall ropa: ʻHerre skona ditt folk, lämna inte de dina att skymfas så att de blir till en visa bland folkenʼ. Då greps Herren av lidelse för sitt land och av medömkan med sitt folk.” (Jo 2: 12, 17). Först talar Gud om sin vilja: ett uppriktigt hjärta.  Han vill bli älskad på riktigt, inte bara när olyckan hotar eller är ett faktum.  Han vill bli ihågkommen varje dag, varje sekund.  Gud är krävande men bara Han har rätt att förvänta sig denna kärlek från oss: Han älskar oss på det sättet.  Fadern önskar inget mer än att vi söker honom och längtar efter att närma oss honom.  Generositet, ånger, omvändelse och bön, det är den sortens fasta, gråt och klagan som behagar honom  (Jf. Jes 58: 6-7).


Vem är Herrens tjänare?  Påven, biskoparna, prästerna – ja visst; men också alla vi som följer Jesus i hans fasta i öknen.  Alla som nöjer sig med det de har och inte faller för omåttlig konsumption; alla som inte avundas de mäktiga, berömda och rika i världen för att få fördel av sin ställning; alla som inte frestar Gud genom att försöka få sin vilja genom att köpslå en favör eller en tjänst.  Jesus var hungrig efter fastan, han hade haft nytta av mat jus då; av makt och rikedom för att sprida sitt budska; han kunde hoppa ner från templet och be om att bli buren för att vinna fler anhängare – men han kunde inte falla i Satans fällor och i ödmjukhet lät han Fadern bestämma över Sonens liv: ”Fader, låt din vilja ske, inte min” (Luk 22: 42).  Jesus var tjänaren som bad sin Fader på korset: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de  gör” (Luk 23: 34).  Jesus lär oss förbönen för varandra, i synnerhet för dem vi har svårt att älska; den bönen är en fasta som behagar Gud.


Guds folk skymfas och blir till åtlöje bland folken.  Det vardåtidens verklighet och det är fortfarande dagens.  Här i Sverige blir kristna lätt retade och förlöjligade, i synnerhet katolikerna: vi anklagas för att  vara godtrogna, gammalmodiga och politiskt inkorrekta. I vissa länder kan man bli torterad och dödad – det blev också Jesu öde efter att ha anklagats för heresi, blasfemi och satanism!  ”Tjänaren är inte förmer än sin herre” (Matt. 10:24).  Men Gud är inte okänslig, Han grips av lidelse och av medömkan.  Ja, Herren lider av vår misär, av våra misslyckanden, av våra steniga hjärtan.    Av kärlek gav Han oss allt: sin son Jesus Kristus.  Vi har fått den bästa läromästaren, den pålitligaste tjänaren, den kärleksfullaste brodern – den ende värdige frälsaren.  Jesus har åter öppnat för oss paradisets dörrar, förberett oss platser i Guds rike och visat oss vägen dit.  Låt oss gå in i fastan med honom genom att dela med oss, att se en broder i de andra och att vända oss till Gud för förlåtelse och lovprisning för hans godhet; så blir vi väl förberedda att fira Herrens uppståndelse och en dag prisa honom med hela hans folk i den himmelska måltiden i paradiset.
                       En Välsignad Påskhötid önskar!


                     f Thomas, d. Magnus och f Samuel


 


 


 


                              


Foto: Stefan Lindberg

Kontaktinformation

S:t Petri katolska församling
Katolska kyrkan i Sverige

Postadress
Box 367
461 27 Trollhättan

Besöksadress
S:t Petri kyrka
Kungsgatan 44, Trollhättan
Visa på karta

Övrig kontaktinformation

Besök oss också på:
S:t Hallvards kapell
N. Drottninggatan 28, Uddevalla

S:t Nicolai kapell
Hjeltegatan 27, Åmål

Telefon
Expeditionen: 0520-420 761
Kyrkoherde: Samuel Wambugu, 073-788 5047
Subsidiar: Thomas Andersson, 073-065 3549
Diakon: Magnus Holmberg, 073-989 9948

Fax
0520-42 07 61

Epost
trollhattankatolskakyrkan.se

Webb
Katolska kyrkan i Sverige


Kalender


Maj 2017

 
26
Fredag
11.00 Trollhättan, mässa 

 
28
Söndag
Påminn mig 11.00 Åmål, mässa

 
 
Påminn mig 11.00 Trollhättan, högmässa

 
 
Påminn mig 16.00 Uddevalla, högmässa


 
 
Påminn mig 18.00 Tanumshede, mässa på spanska

 
30
Tisdag
Påminn mig 18.00 Åmål, mässa

 

Visa hela kalendern