Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar


 

Dagens bibelord från Bibeln.se
Veckans betraktelse
Unna dig själv en stund av eftertanke. Veckans betraktelse presenteras i samarbete med LOR production.

Fröyra

Fröyra 

Den molnfria julidagen på terassen var underbar. Boken låg fint i handen, kroppen behagligt tillbakalutad i solstolen. Bara en lätt susning i träden, ackompanjerad av högsommarens något dämpade fågelkvitter.
   En plötslig vindpust fångade min uppmärksamhet. Vinden höll i sig. Den svepte stilla men distinkt genom björkarnas grönskimrande kronor och satte bladverken i rörelse. Med ens var luften full av björkfrön, som dalade mot marken i tusental och åter tusental. Fröna var mogna, frihetens ögonblick hade kommit. Vinden utförde sitt befrielseverk, fröyran var ett faktum.
   Jag samlade upp några av de dalande björkfröna i min hand, gick in och gjorde en tavla av dem. Konstverkets namn var givet. "Fröyra". Det hänger sedan den dagen på en väl synlig plats i arbetsrummet.
   Jag lade också varsamt några av fröna i min Bibel. De var inte de första. Där finns åtskilliga frön av olika slag mellan bladen. De talar till mig varje gång jag ser dem.
   Fröna talar till mig om tro. Jag ser redan björken i fröet där i min Bibel. Inte fullt utvecklad, men ändå är den där, i sin ursprungligaste form. Tro är att se det som inte syns, att förstå det som inte är uppenbart. "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se" (Hebr 11:1).
   Fröna talar till mig om hopp. Det kortvariga rymmer det eviga, det tillfälliga innehåller det bestående. Ett ögonblick i luften, en livstid på marken. En stund på jorden, en evighet i himlen. Jag fylls av tacksamhet över löftena. "Och detta är vad han själv lovade oss: det eviga livet" (1 Joh 2:25).
   Fröna talar till mig om kärlek. Omsorgen och de rätta förutsätt-ningarna ger tillväxt. Livet har i fröet endast sett sin början. Med rätt omvårdnad kommer rötter, sedan också krona. Där goda händer sträcks ut i ömhet sker under. "Gud är kärlek, och den som förblir i kärleken förblir i Gud och Gud i honom" (1 Joh 4:16).
   Vinden mojnade och fröna lade sig till ro. Jag återvände till min solstol. Boken fick vänta en stund. 
   De nya fröna behövde lägga sig till ro också i min tanke.

Ur boken Händelsevis
av Lena och Otto Rimås

 Norrbottens län Västernorrlands län Dalarnas län Gävleborgs län Värmlands län Västra Götalands län Uppsala län Stockholms län Hallands län Skåne län Blekinge län Kronobergs län Jönköpings län Kalmar län Gotlands län Östergötlands län Örebro län Södermanlands län Västmanlands län