Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar


 

Dagens bibelord från Bibeln.se
Veckans betraktelse
Unna dig själv en stund av eftertanke. Veckans betraktelse presenteras i samarbete med LOR production.

Snubbel

Segrare i ”snava-inte-tävlingen”: Anders, noll snubbel. Förlorare: Otto, tre snubbel varav ett ner i vatten. Övriga fem deltagare: ett eller två snubbel.
   Att vandra på smala stigar längs bergsstup och smala bevatt­ningskanaler på Madeira är något av det vackraste man kan göra. Men det har sina risker. Att snava där är definitivt ingen bra idé. För tappad balans kan bli ödesdigert. Ett enda oförsiktigt steg invid en ravin kan vara tillräckligt för att en allvarlig olycka ska vara ett faktum. Överraskas man av dimmor som kommer svepande från norr är goda råd dyra. Hinner man inte ner från platåerna före mörkrets inbrott har man problem.


   Det är klart att guideboken över vandringslederna i Madeiras berg säger det alla sådana böcker säger. Gå försiktigt. Använd gärna vandringsstav. Följ kartans vägledning. Ta med rätt utrustning. Var observant på vädret.
   Allt det gjorde vi. Lekfullheten blev en extra krydda på försiktigheten, segern en extra fjäder i vandringshatten.
   Principerna är likartade för livsvandraren som för bergsvandra­ren. Vi behöver vakta på våra steg så att vi inte snavar och faller, för det är så lätt hänt. Av tusen orsaker. Bitterhet eller trångsynthet, habegär eller själviskhet. ”Jag fylldes av avund”, skrev Asaf och sade att just det var orsaken till att han ”höll på att tappa fotfästet… var nära att snava” (Ps 73:2-3).
   Det bästa sättet att undvika att falla är att hålla sig till Guds Ord. ”Vid de ord du talat höll jag fast”, skrev David, ”från budens stigar vek jag aldrig, jag gick din väg utan att snubbla” (Ps 17:4-5). Han tackade Gud för hans hjälp under svåra tider: ”Du gjorde vägen fri framför mig och gav stadga åt mina steg” (Ps 18:37).
   Vi behöver verkligen hjälp och vägledning. Vi behöver stanna upp ibland och konsultera någon som vet bättre än vi. Framför allt förstås Gud, alltings Skapare och Herre. Han ser, förstår och vill leda oss rätt. Han vill vara vårt stöd och han vill hjälpa oss upp när vi faller. Han finns vid vår sida och står till vårt förfogande. ”Jag vill ge dig insikt och lära dig den väg du skall gå, jag vill ge dig råd, min blick skall följa dig” (Ps 32:8).
   I Bibeln har Gud givit oss själva grunden för livet, basen som vi kan bygga våra beslut och ställningstaganden på. Där har han givit principerna för livet så som han har tänkt det. Genom att studera Bibeln blir vi allt bättre utrustade för vandringen genom livet.
   Snubbel tillhör livet. Vi är snart nere och plumsar igen med foten i ett vattenhål.
   Det är bara att vandra vidare.
   Med guideboken i ena handen och vandringsstaven i den andra.

Ur boken Händelsevis
av Lena & Otto Rimås

 Norrbottens län Västernorrlands län Dalarnas län Gävleborgs län Värmlands län Västra Götalands län Uppsala län Stockholms län Hallands län Skåne län Blekinge län Kronobergs län Jönköpings län Kalmar län Gotlands län Östergötlands län Örebro län Södermanlands län Västmanlands län